Minyak TYT ada kandungan Merkuri yang melebihi had yang dibenarkan

Anamarza
5
Familiar tak dengan jenama TYT "Twee Hong Suah". Kebiasaannya minyak ni digunakan secara tradisional untuk kanak-kanak bagi melegakan angin, sakit perut, loya, cirit-birit, batuk dan demam.


Jika ada minyak jenama TYT ni dalam simpanan korang, dinasihatkan jangan guna, sebab Minyak TYT ada kandungan Merkuri yang melebihi had yang dibenarkan. Kesan dari kandungan merkuri yang melebihi had ni ialah ia boleh menyebabkan kesan keracunan seperti rasa kebas atau gatal, sakit, pertukaran warna kulit (pipi, hujung jari dan jari kaki berwarna merah jambu), bengkak dan kulit mengelupas. Kesan yang lebih serius adalah kerosakan pada buah pinggang dan otak.


Dibawah saya sertakan kenyataan akhbar dari Kementerian Kesihatan berkaiatn penarikan Produk TYT dari pasaran:Penerangan
KENYATAAN AKHBAR
 JATA.gif
PRODUK TRADISIONAL TWEE HONG SUAH”
 DIPANGGIL BALIK KERANA MELEBIHI HAD MERKURI
 TweeHongSuah.JPG
1.         Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah membatalkan pendaftaran produk tradisional berdaftar iaitu Twee Hong Suah (MAL20034112T) yang dikesan mengandungi merkuri melebihi had yang dibenarkan dalam produk tradisional. Pihak syarikat yang bertanggungjawab ke atas pendaftaran produk tersebut, iaitu Hong Yang Hoo Pharma Sdn. Bhd. yang juga merupakan pengilang produk telah diarahkan untuk memberhentikan penjualan/pembekalan dengan serta merta dan memanggil balik kesemua stok produk Twee Hong Suah daripada pasaran berikutan empat kelompok produk tersebut yang bernombor 1103026, 1106013, 1111013 dan 1107011 dikesan mengandungi tahap merkuri yang tinggi.

2.         Produk Twee Hong Suah digunakan secara tradisional untuk kanak-kanak bagi melegakan angin, sakit perut, loya, cirit-birit, batuk dan demam. Kesemua kelompok produk telah disampel di bawah aktiviti Pengawasan Mutu Produk Berdaftar yang dijalankan secara rutin oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) dan didapati gagal ujian had merkuri dengan kandungan merkuri dikesan pada tahap tinggi melebihi had biasa yang dibenarkan iaitu 0.5 mg/kg.
3.         Merkuri adalah sejenis logam berat yang dalam kuantiti berlebihan boleh menyebabkan kesan keracunan seperti rasa kebas atau gatal, sakit, pertukaran warna kulit (pipi, hujung jari dan jari kaki berwarna merah jambu), bengkak dan kulit mengelupas. Kesan yang lebih serius adalah kerosakan pada buah pinggang dan otak.

4.         Orang ramai dinasihatkan supaya berhenti menggunakan produk Twee Hong Suah dengan serta-merta dan mendapatkan nasihat perubatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan keracunan. Pengguna produk tersebut boleh menghubungi BPFK di talian 03-78835546/5539 atau email kepada bpfk@bpfk.gov.my untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut.


Dato’ Sri Dr. Hasan Bin Abdul Rahman
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
Merangkap Pengerusi PBKD
Kementerian Kesihatan Malaysia

Disember 2011


Ditambah pada29-12-2011
Tags

Post a Comment

5Comments

 1. sib baikla mia tak pakaikan minyak ni..

  ReplyDelete
 2. Ini bukan minyak... ni produk lain, minyak TYT dalam botol biru. =)

  masih ada guna, xda apa2~

  ReplyDelete
 3. ini bukan minyak tytlah tapi sejenis ubat makan keluaran dari tyt juga.jgn salah faham..siasat dulu baru boleh cakap..kang tak pasal2 kena saman baru tahu..bukan di haramkan tapi cuma dibatalkan pendaftarnnya produk twee souh wah..

  ReplyDelete
 4. ini bukan minyak tytlah tapi sejenis ubat makan keluaran dari tyt juga.jgn salah faham..siasat dulu baru boleh cakap..kang tak pasal2 kena saman baru tahu..bukan di haramkan tapi cuma dibatalkan pendaftarnnya produk twee souh wah..

  ReplyDelete
Post a Comment