Mas Cotek... pusaka asli untuk wanita!!!!

Anamarza
0

Kali ni nak kongsi khasiat tumbuhan yang dipanggil Mas Cotek ni pulak. Bagi kaum wanita perlu tahu pasal khasiat Mas Cotek ni terutama yang dah berkahwin dan bergelar ibu. Masa berpantang anak pertama dulu saya mengambil set bersalin dari leesa formula, so ada la teh uncang mas cotek ni. Rasa dia ok la tak de la pahit mana pun...nak tahu cuba la rasa....

Mas Cotek merupakan pusaka asli wanita dalam warisan perubatan Melayu. Ia diamalkan bagi mengecutkan saluran peranakan dan merapatkan pintu rahim serta mengembalikan rahim pada kedudukan asal serta mengukuhkannya. Disamping itu, dipercayai rebusan daun Mas Cotek juga mampu memecah lemak serta membuang kolestrol berlebihan dalam saluran darah dan menghindari pengamal dari sakit kepala (migraine) dan angin ahmar.

Air rebusan daun, batang, akar, dan buah Mas Cotek terbukti dapat menyembuhkan penyakit paru-paru berair, sakit pinggang, mengurangkan keletihan, dan yang paling utama ialah ia mampu meningkatkan keinginan seks bagi pasangan suami isteri. Ia juga dipercayai dapat bertindak balas terhadap rangsangan hormon lelaki untuk meningkatkan daya ketegangan alat kelamin. Daun Mas Cotek boleh dipetik dan dikunyah semasa segar.

Ia juga boleh dikeringkan agar lebih tahan lama. Apabila diperlukan, rebus daun kering tadi dan minum airnya bagi memulihkan tenaga.

Antaranya penyakit yang dapat dibantu:

 1. Mengeluarkan toksin dalam badan
 2. Melancarkan perjalanan darah
 3. Sakit urat saraf
 4. Gout
 5. Kencing manis
 6. Darah tinggi
 7. Membuang kolestrol dan lemak
 8. Buasir
 9. Migraine
 10. Paru-paru berair
 11. Pemulih tenaga batin
 12. Sakit puan
 13. Senggugut
 14. Sakit pinggang
 15. Keletihan
 16. Masalah tidur
 17. Rangsangan hormon lelaki
 18. Mengecutkan rahim peranakan
 19. Merapatkan pintu rahim
 20. Sakit lutut
 21. Mencantikkan dan melicinkan kulit
 22. Demam/ Selesema
 23. Awet muda

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)